NIEUWS

FEBRUARI 2021

VAR-BEELDEN TE ZIEN OP SCOREBORD

01.02.2021

Carlos Velasco Carballo, voorzitter van de Technische Scheidsrechters Commissie, heeft onlangs aangegeven dat VAR beelden geprojecteerd zullen worden op de verlichte borden die het speelveld omringen en op de video scoreborden, te beginnen met de Spaanse Super Cup. "We hebben een idee gehad dat tot nu toe nog niet is voorgekomen in de voetbalwereld, en dat is om de televisie 'U' te gebruiken, dat zijn de verlichte borden die zich op het grasniveau bevinden, rondom het veld, zodat, tijdens de wedstrijd, wanneer de VAR iets aan het controleren is en de scheidsrechter het spel stopt en zijn vinger aan zijn oor legt, iedereen, inclusief de spelers, kan zien wat de VAR aan het controleren is", zei Velasco Carballo tegen Movistar. "De toeschouwers zien het, maar ook de spelers, via het videoscorebord."


Bovendien verschijnt er een melding op het televisiebeeld van wat er gecontroleerd wordt, zoals "een buitenspel voor het doelpunt, een mogelijke hand van de aanvaller voor de penalty, enz." Velasco Carballo zei dat het doel een "absolute transparantie is. Met deze innovatie gaan we al deze informatie aanwezig maken op het videoscorebord, zelfs wanneer de scheidsrechter naar de monitor gaat om een mogelijke review te zien. Wat de scheidsrechter ziet, wordt ook gezien in het stadion, door het publiek en vooral door de voetballers, die dezelfde VAR-beelden zullen zien".

Bron: Sport

JANUARI 2021

MACHIN EN HET GESIGNEERDE SHIRT VAN PELE

18.01.2021

Roger Machin, gisteren op 94-jarige leeftijd in Pont-à-Mousson overleden, was een van de historische figuren van de Franse scheidsrechterij. Hij vertegenwoordigde zich op briljante wijze in Frankrijk (meer dan 250 Ligue 1-wedstrijden van 1961 tot 1975) en op het internationale toneel, waarbij hij prestigieuze aanstellingen verzamelde: finale van de Coupe de France 1969 (Olympic de Marseille-Girondins de Bordeaux, foto onder), eerste leg van de Intercontinental Cup (AC Milan-Estudiantes de La Plata), wereldbeker 1970, Europese bekers (21 wedstrijden). Tijdens de Wereldbeker 1970, scheidsrechter Roger Machin (FIFA official van 1964 tot 1973) de wedstrijd tussen Engeland en Tsjechoslowakije, in het Jalisco stadion in Guadalajara. Hij keerde uit Mexico terug met een Braziliaans tricot dat door King Pele zelf was gesigneerd. Toen hij met pensioen ging, op 48-jarige leeftijd, bleef hij in dienst van de scheidsrechterij als voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie van de FFF, die hij met succes leidde, maar ook als lid van de FIFA Scheidsrechterscommissie, waar hij zich een invloedrijk ambassadeur van de Franse scheidsrechterij toonde. Buiten het voetbal was de geboren Montchanin (Saône-et-Loire) plaatsvervangend afdelingshoofd in een metallurgische fabriek in Pompey (Meurthe-et-Moselle). In 1998 werd hij geridderd in het Legioen van Eer. De Franse voetbalbond betuigt zijn oprechte deelneming aan de familie en naasten van Roger Machin. (Bron: FFF)


De naam van Roger Machin dook opnieuw op in het lokale sportnieuws tijdens een veiling die afgelopen februari in Nancy werd gehouden. De klomp van deze verkoop, het gesigneerde tricot van koning Pele, was misschien wel zijn dierbaarste herinnering. In ieder geval degene die hij het vaakst noemde in aanwezigheid van journalisten. Roger Machin vertelde met plezier over zijn bezoek aan de villa in Guadalajara waar de Braziliaanse selectie was ondergebracht tijdens de wereldbeker van 1970. Pele had hem gevraagd naar nieuws over Raymond Kopa, Roger Piantoni, Just Fontaine... en had hem het beroemde shirt aangeboden. De voormalige internationale scheidsrechter, die altijd de evolutie van het voetbal met een aandachtig en gepassioneerd oog volgde, herinnerde zich graag dat hij, toen hij met fluiten begon, royaal betaald werd met de som van... 40 francs voor een wedstrijd in eerste klasse. (Bron: Le Republicain Lorraine)