Hou je van voetbal ?

Elk weekend engageren zich in België ongeveer 425.000 mensen voor het voetbal.

Dit is mogelijk dankzij de 6.200 scheidsrechters die hun hobby uitoefenen.

    - Hou je ook van sport ? Van voetbal ?

    - Wil je ook actief sport beoefenen ?

    - Hou je ervan om beslissingen te nemen ?

    - Beschik je ook over tal van leiderskwaliteiten en zoek je engagement in een


Aarzel dan niet langer !

Word scheidsrechter, want geen scheidsrechter, geen voetbal !


Ben je al speler ? Dat is geen enkel probleem, je kan het voetballen en het arbitreren combineren dankzij de scheidsrechterscategorie H.


Arbitrage... Een levensschool bij uitstek


Voetbal is een spiegel voor onze maatschappij. Door het sporten zelf wordt het karakter gesterkt. Scheidsrechters moeten echter verantwoordelijkheid nemen. Beslissingen treffen, terwijl ze aan sport doen. Soms tot genoegen, soms tot ongenoegen van de spelers. Daardoor kan polemiek ontstaan die alweer eigen is aan de sport en de samenleving.


Meningsverschillen, discussie zijn haast onlosmakelijk verbonden met het voetbal en meestal houden ze meer verband met het moment waarop de beslissing genomen werd dan met de beslissing zelf.


De scheidsrechter wordt vaak verplicht beslissingen te nemen die niet in de smaak vallen van spelers of publiek, maar hij moet nu eenmaal de spelregels doen naleven.

We mogen niet vergeten dat het de speler is die een fout maakt, waarbij de scheidsrechter een beslissing neemt die overeenstemt met wat de regels van het spel hem opleggen. Hiermee beschermt hij niet alleen het voetbal maar ook de spelers waartegen de overtreding werd begaan, zonder dat hij stilstaat bij het moment van de wedstrijd of de namen van de spelers. Net zoals in het dagelijkse leven beschikt de scheidsrechter over beslissingsrecht en moet hij zijn verantwoordelijkheid opnemen.

Ben je nog geen 15 jaar en je wil toch al scheidsrechter zijn, Dan kan dit in de wedstrijden van U6 tot en met U13. Sluit je aan bij een club als dat nog niet gebeurd is en vraag na hoe dit praktisch in zijn werk gaat. Misschien heeft de club al een Referee Ambassador aangesteld en dan kan hij je perfect op weg helpen en begeleiden. Of je volgt een opleidning en doet ervaring op via een Referee Academy.